Followers

Monday, February 27, 2012

NAFSU AMMARAH

 hari nie nak kongsi serba sedikit tentang bahan bacaan yang saya baca...berkaitan dengan kehendak manusia dan tingkah laku kita antara sedar atau tidak.....harap dijauhkan....

ammarah ertinya sangat mengajak kepada kejahatan. ini adalah tahap nafsu yang paling jahat dan hina. firman ALLAH yang bermaksud... "....sesungguhnya nafsu itu sangat mengajak kepada kejahatan" (surah yusuf 12.53)

orang yang bernafsu ammarah ialah orang yang berbangga melakukan maksiat dan kemungkaran. dia berasa seronok dengan maksiat. bahkan dia mengajak orang lain dengan mempromosikan kemungkaran dan maksiat. malah berusaha melahirkan "kader" yang boleh meneruskan kemungkaran itu.
 
jika ada program kebaikan, dia akan menentangnya. jika ada orang yang menegur mereka, orang itu akan dimusuhi dan ditentang. orang yang bertahap ammarah ini juga sering menjadi "batu api" yang melaga-laga kan agar umat islam tidak bersatu ...nauzubillah.

jika tidak bertaubat, mereka akan merasai neraka di dunia (tidak tenang dan bahagia di dunia) dan akan dicampakkan ke neraka kelak...

Ya allah jauhi lah diri kami dari nafsu ammarah...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...